marți, 6 septembrie 2011

Despre Tabara Naţională de Dezastre din 2011

Salutare!

Această idee, de a înşirui gândurile şi poveştile mele de la Tabăra Naţională de Dezastre, organizată de Crucea Roşie Română a venit de la Monica. M-a sunat Monica, într-o zi minunată de toamnă şi m-a întrebat: „N-ai vrea să scrii un testimonial, despre ce aţi făcut în tabără!? Răspund imediat şi spun: Da, cu toate că nu ştiam ce înseamnă un testimonial...

Aşadar am început să scriu. Iată că deja am scris o frază. Nu-i nimic. Merg mai departe. Tabăra a fost organizată în Slănic Moldova, o staţiune montană recunoscută, atât în ţară, cât şi în afară.

Totul a început în data de 15 August, când am plecat cu înca 3 voluntari spre locul cu pricina. Am fost eu(Sergiu Anton), Ioana Comşulea (în centrul pozei de mai jos:)),









Alexandra(Ana) Nae











şi Cristian Lavric.










Drumul a fost unul plăcut, dar rapid. Parcă prea repede am ajuns acolo... Mai vroiam să merg... Am ajuns cu bine la Hotelul Venus. Peste tot erau numai oameni îmbrăcaţi în roşu, oameni ai Crucii Roşii.. Ne cazăm, aruncăm bagajele în cameră şi mergem în recunoaştere.

Surpriză mare! Printre voluntarii veniţi din alte părţi, pe unii îi cunoşteam din tabăra de dezastre, organizată de Filiala Sectorului 3, în anul 2009. M-am revazut cu Alexandra Bostan din Iaşi, şi cu Ruxandra Opreanu, care şi ea era voluntară la Filiala Sector 3. Atunci eu eram voluntar, tot acolo... Acum ea venea din partea Filialei Sector 4, iar eu din partea Filialei Sector 6.

Primele ore, pentru mine de-abia curgeau... Mă simţeam ca un câine într-o cuşcă pentru pisică. Nu cunoşteam decât o mână de oameni. De la Sediul Central cunoşteam câteva persoane de pe la diverse activităţi. Tot luni a fost şi deschiderea oficială. Ne-am cunoscut formatorii (profesorii... :) ) cei care ne prezentau acele ateliere.

De marţi, totul a început să decurgă conform organigramei, dar la mine nu. Alesesem un atelier de logistică, dar datorită vremii capricioase nu s-a mai ţinut. Am avut libertate până miercuri.

Dimineaţa mic dejun, ateliere, atelierul de recreere (jocuri), prânzul, pauză o oră, ateliere, atelierul de recreere (jocuri), cina şi gata ziua...

Acum vă scriu pe scurt, de la fiecare atelier la care am fost, câte ceva. Ce reprezenta acel atelier...

Primul la care am fost se numeşte O.I.D. (Organizarea Internă a Detaşamentelor), susţinut de Sorin Alexe din Tulcea. Un atelier ce ne spunea cum să organizăm un Detaşament de intervenţie în caz de dezastre. Care este scopul lui, responsabilităţile membrilor din detaşament, ce are în dotare acest detaşament, structura de organizare şi alte chestii ce ţin de detaşament.

A urmat şi un al doilea atelier la care am fost. Acel atelier a fost C.M.D.( Comunicaţii şi IT ) un curs care nu mi-a plăcut absolut deloc. Am dormit pe mine la acel curs... Un curs la care învăţam despre undele radio, cum comunici... Nmic nu am înţeles... Trecem peste, cu toate că cei doi formatori Viorel Tudor şi Adrian Florescu au încercat să-mi facă viaţa mai uşoară...

A venit altă zi, alt atelier. Am ales S.P. (Ajutor Psihosocial de Bază). Un atelier cum altul nu-i. Am plâns. Ne-a pus Eugen Florea (formator) două videoclipuri de am zis că nu-i adevarat! Eram leşinat. Am zis că aşa ceva nu se poate, dar uite că se poate... Un atelier în care am învăţat cum să vorbim cu oamenii. Să ne dăm seama ce spune comportamentul unui om. Un atelier genial! Am învăţat cum comunicăm prin limbajul corpului... Nemaipomenit. Nu mai zic nimic. Aştept să fiţi la anul la acel atelier, să simţiţi pe propria piele, efectele acelui atelier...

Am mai fost la un atelier H.P. & F.A. (Prim Ajutor şi Sănătate), susţinut de Sorana Rusu şi Irina Berechet. Un atelier în care cunoşteam multe din cele prezentate şi din păcate sau fericire, nu i-am dat prea multă importanţă. Scuze... :) ... Penultimul atelier din această tabară a fost susţinut de Ioana Cleanu şi a fost legat de Ancheta Socială (A.S.). Un atelier unde am învăţat cum se fac anchetele sociale, în urma unor dezastre, cum să vorbim cu oamenii, un atelier care e legat şi de siguranţa noastră... Cum procedăm dacă avem oameni care nu ne lasă să ne desfăşurăm activitatea datorită suferinţei sau a stării lor...

În ultima zi, am avut şi atelierul de A.L. (Logistică şi Organizarea Taberei de Refugiaţi), un atelier susţinut de Tudor Dodescu, Ionuţ Prohasca, Gabriel Soare, Ovidiu Gabor, Marius Ion şi Daniel Modoacă. A fost un atelier în aer liber în care am învăţat cum să ridicăm (amplasăm) un cort, cum să folosim filtrele de apa, generatoarele de curent. Un atelier obositor, dar plăcut !

La sfârşit am vrut să spun de A.D.C.S. (Activităţi recreative) cum am spus mai devreme, atelierul de recreere. A fost un atelier susţinut de Ioana Comşulea şi Cristian Lavric. Un atelier în care ne-am jucat, am uitat că suntem majori, un atelier care ne-a bine dispus în orice zi, înainte de masa de prânz sau de cină. Ne-am jucat şi ne-am distrat. Am dat frâu liber copilăriei. Am devenit copii...

Datorită voluntarilor de la Crucea Roşie Bacău, fiecare seară o petreceam cu câteva ore de karaoke şi dans.

Joi seara s-a făcut un foc de tabără imens, la care toţi voluntarii au stat în jurul lui şi au cântat la chitară, dar şi din voce (doar avem talent). O tabără în care eu m-am simţit bine! Ce mi-a plăcut cel mai mult? Că am cunoscut oameni noi din România, dar şi din afara ei, şi cărora le-am explicat puţin din tradiţiile minunate ale românilor. I-am dus în cluburi în Bucureşti şi le-am fost un mic ghid în Bucureşti... Ce am învăţat în această tabără legat de voluntariat !? Un lucru care m-a lăsat cu gura căscată. În România, mai mult tineretul face voluntariat.

Invitaţii care au fost din afara ţării sunt Awa, Housna, Olivier şi Matthieu. După tabără au fost şi în cluburile bucureştene. Au mai fost invitaţi şi din Bulgaria şi Italia.

Prin urmare, aici este o mică povestire, legată de trăirile mele din acea tabără. Care este concluzia? M-aş duce într-o astfel de tabără cel puţin odată pe lună. Toate cele bune...!

Sergiu Anton

miercuri, 24 august 2011

Înfiinţarea serviciului de babysitting "Scufiţa Roşie"

Crucea Roşie Română - Filiala Sector 6 Bucureşti a înfiinţat serviciul de babysitting "Scufiţa Roşie" şi a fost autorizată CNFPA privind formarea profesională pentru ocupaţia de baby sitter din iunie 2011.



BONELE DE LA CRUCEA ROŞIE SUNT PREGĂTITE

LA CELE MAI ÎNALTE STANDARDE


Crucea Roşie Română, Filiala Sector 6 Bucureşti a înfiinţat Serviciul de babysitting Scufiţa Roşie” - Întreprindere socială de inserţie în domeniul serviciilor flexibile şi alternative de îngrijirea copiilor pe timpul zilei, declarat câştigator al competiţiei „Beneficii economice din investiţii sociale” în cadrul proiectului „Economia socială - Model inovator pentru promovarea incluziunii active a persoanelor defavorizate”, realizat cu asistenţa financiară a Uniunii Europene.


Scufiţa Roşie oferă în prezent cursuri de calificare pentru ocupaţia de babysitter, autorizate CNFPA. 10 bone calificate vor fi angajate de Crucea Roşie Română, Filiala Sector 6 Bucureşti, prin Serviciul „Scufiţa Roşie”, pentru a furniza servicii de babysitting familiilor cu copii care ne solicită acest lucru.


Obiectivul nostru este să avem cele mai bine pregătite bone de pe piaţa românească” declară Ana Derumeaux, managerul Serviciului Scufiţa Roşie.


Detalii la telefon 0770 92 08 56

sau prin e-mail: crucearosie.sector.6@gmail.com




marți, 21 iunie 2011

Selectie de personal pentru calificare si angajare in serviciul de babysitting "Scufita Roşie"


Crucea Roşie Româna, Filiala Sector 6 Bucureşti

anunţă selecţia de personal pentru calificare şi angajare în cadrul serviciului de babysitting „Scufiţa Roşie - Întreprindere socială de inserţie în domeniul serviciilor flexibile şi alternative de îngrijirea copiilor pe timpul zilei”.

Această întreprindere socială de inserţie este finanţată din Fondul Social European în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013 şi este realizată cu sprijinul Proiectului „Economia socială – Model inovator pentru promovarea incluziunii active a persoanelor defavorizate”.

Persoanele care dau dovadă de abilităţi pedagogice, altruism, plăcere de a lucra cu copiii, interes şi deschidere către dezvoltarea continuă, atât personală, cât şi a celorlalţi, sunt invitate să se înscrie până pe data de 30.06.2011 la programul gratuit de calificare pentru bone/baby sitter, în limita celor 20 de locuri disponibile.

Selecţia şi calificarea vor avea loc în Bucureşti în perioada iulie-septembrie 2011, absolventele programului de formare primind certificate de calificare autorizate CNFPA. 10 persoane vor fi angajate în ordinea mediei de absolvire şi a evaluării efectuate de specialiştii Crucii Roşii Române.

Persoanele interesate sunt rugate să sune la tel. 021-3131499 să trimită CV la adresa de e-mail crucearosie.sector.6@gmail.com sau să vină la sediul Crucii Roşii Române, Filiala Sector 6 Bucureşti din Calea Plevnei nr. 204, sector 6.

miercuri, 13 aprilie 2011

Presedintele Crucii Rosii Japoneze - Editorial de opinie - Un exercitiu de imaginatie, un apel la constiinta

La o luna de la dezastrul natural ce a avut loc in Japonia, Presedintele Crucii Rosii Japoneze (care detine si functia de Presedinte al Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie) furnizeaza un bilant al solidaritatii umane in favoarea victimelor celui mai mare dezastru din istorie, in cadrul unui editorial de opinie ce apare in presa din intreaga lume.

Mesajul sau de multumire si speranta il retransmitem mai jos, tuturor celor ce au raspuns pozitiv Apelului pentru Japonia lansat de Crucea Rosie Romana.




"Pe 11 martie, un cutremur masiv de 9.0 grade pe scara Richter, a zdruncinat coasta Sanriku a Japoniei. A fost urmat de un tsunami de peste 38 metri inaltime, care a devastat 500 de kilometri de linie de coasta. Am simtit tremurul si am privit ingrozit primele imagini televizate ale valului groaznic rupand tarmul, maturand si carand cu el ambarcatiuni, masini si case in flacari.

Cand am ajuns la locul dezastrului impreuna cu echipele de interventie ale Crucii Rosii Japoneze, m-am confruntat cu o devastare ce sfida imaginatia. Am vazut multe dezastre naturale grave in peste 60 de ani de munca in domeniul umanitar. Acesta a fost unul dintre cele mai crunte. Distrugerea era absoluta. Mi-a adus aminte de Osaka, Hiroshima si Nagasaki, dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Crucea Rosie Japoneza a fost una dintre primele organizatii care au raspuns dezastrului. Din nou, un ecou din trecut – Hiroshima 1945 – cand spitalul Crucii Rosii a fost ultima cladire ramasa in picioare in zona exploziei. Acum, spitalul Crucii Rosii din orasul Ishinomaki, prefectura Miyagi, a fost singurul ramas functional dupa tsunami. In mod rapid a devenit neincapator pentru supravietuitori: raniti, orfani, oameni ramasi fara case.

La momentul cand scriu aceste randuri, 12.000 de decese au fost confirmate, iar peste 15.000 de oameni sunt inca disparuti. Sute de mii de supravietuitori si-au pierdut persoanele iubite, casele si mijloacele de a se intretine. Intreaga lor existenta a fost rupta din radacini. Insa traiesc si au speranta.

Ma simt umil in fata omeniei si a solidaritatii de care au dat dovada persoane din toate colturile lumii, si de generozitatea lor. Japonia este unul dintre principalii furnizori de ajutor pentru dezvoltare si asistenta umanitara la nivel mondial, iar astazi, cu imensa recunostinta, beneficiem la randul nostru de bunatatea si compasiunea altora.

Va exista transparenta in ceea ce priveste fondurile stranse. La 16 ani dupa cutremurul masiv din Kobe, mecanismele pentru distribuirea fondurilor catre familii vor fi restabilite, iar donatiile primate vor fi gestionate corespunzator. Acesta nu este doar un angajament luat fata de generozitatea oamenilor din intreaga lume, ci si datoria noastra fata de familiile care au pierdut totul.

Drumul Japoniei catre reabilitare va fi unul lung. Mai exista pe de-asupra si problema alarmanta a reactoarelor nucleare de la Fukushima. Puterea distructiva a unui cutremur si a unui tsunami ar putea fi amplificata de consecintele contaminarii radioactive. Aceasta aminteste de dezastrul de la Cernobil, care marcheaza anul acesta a 25-a aniversare.
Avem nevoie de timp pentru a constientiza ce s-a intamplat, dar un lucru e sigur: miile de familii luate de val au un loc in constiinta noastra. Trebuie sa fim mai bine pregatiti pentru dezastre in viitor, trebuie sa ne dezvoltam rezistenta, si nu trebuie sa-I uitam pe cei ce sufera in alte colturi ale lumii.

Imi doresc cu tarie ca aceasta nenorocire ce a lovit in inima tarii mele sa nu umbreasca alte tragedii cum ar fi inundatiile si alunecarile de teren din Bolivia si Sri Lanka, familiile de refugiati de la granitele Libiei si Coastei de Fildes, seceta si lipsa hranei in Sahel si Cornul Africii, sau epidemiile de pojar, holera si meningita din Ciad.

Impotriva trecerii in plan secundar a acestor crize neglijate, ceea ce se intampla in Japonia ar trebui perceput ca o innoire a apelului pentru solidaritate, pregatire si rezistenta la toate nivelurile: individual, local, national si global.

In istoria recenta, aceasta este prima data cand omenirea a vazut un asemenea dezastru complex: cutremur, tsunami si risc nuclear. Desi acest scenariu este fara precedent, nu poate ramane un caz izolat, intrucat cresterea numarului de astfel de dezastre complexe pe viitor este aproape o certitudine.

Pentru a proteja intr-adevar oamenii, trebuie sa concepem lucruri de neconceput. Trebuie sa investim substantial in pregatirea pentru dezastre, reducerea riscurilor – inclusiv nucleare – si ajutarea comunitatilor sa se poata proteja.

Aceasta inseamna pregatire. Singurul raspuns la o asemenea tragedie este in cele din urma ajutorul reciproc si sentimentul global de comuniune – in tara mea, a dumneavoastra si in toate celelalte – cat si o determinare de a fi mai bine pregatiti pentru a putea proteja vieti in fata dezastrelor brutale."

Tadateru Konoé
Presedinte Crucea Rosie Japoneza
Presedinte Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (FICR)




In data de 14 martie, Crucea Rosie Romana a lansat un Apel de urgenta, in acord cu Ambasada Japoniei la Bucuresti, pentru a solicita contributii financiare menite sa sprijine eforturile umanitare ale Crucii Rosii Japoneze.

Contributiile pot fi facute prin cateva modalitati:
- Online, pe site-ul www.crucearosie.ro
- Prin SMS, la numarul 879, tarif de 2 EUR; acest numar este pus la dispozitie gratuit de Vodafone, Orange si Cosmote; nu se percepe TVA;
- Prin apel cu taxa fixa in reteaua Romtelecom, la numele de telefon :
o 0900 900 012 – valoarea de 2 EUR
o 0900 900 010 – valoarea de 10 EUR (aceste numere sunt puse la dispozitie in mod gratuit de Romtelecom si un se percepe TVA)
- In conturile bancare deschise la BRD Agentia Piata Romana:
o LEI: RO02BRDE410SV61136934100
o EURO: RO33BRDE410SV06871604100

La data de 8 aprilie 2011, suma colectata de CRR in beneficiul victimelor cutremurului din Japonia era de 77.314 EUR.

vineri, 25 martie 2011

Actrita Maria Dinulescu sustine invatarea primului ajutor

Maria Dinulescu, cea mai buna actrita la Festivalul de film din Tesalonic in 2008 si la Festivalul de film independent din Buenos Aires din 2009 a invatat sa acorde primul ajutor de baza in luna ianuarie 2011 la Crucea Rosie Romana - Filiala Sector 6 Bucuresti. Instructor de prim ajutor i-a fost Mihai Chitanu, voluntar al Crucii Rosii Sector 6.

Ieri, 24.03.2011 Maria Dinulescu a prezentat jurnalistilor si vedetelor prezente la Conferinta de presa a Crucii Rosii Romane despre "Sistemul national standardizat in prim ajutor de baza al Crucii Rosii Romane" importanta invatarii acordarii de prim ajutor de baza.

Actrita indeamna toata populatia Romaniei sa urmeze aceste cursuri de prim ajutor, indiferent de pregatirea lor profesionala, fiindu-le utile in primul rand pentru ei insisi si apoi pentru cei de langa ei.

Maria Dinulescu a ales sa participe la cursurile de prim ajutor ale Crucii Rosii Romane inainte de promovarea acestora, tocmai datorita motivatiei personale.

Citam mesajul actritei de pe blog:
"Va spuneam cu cateva saptamani in urma ca am absolvit la Crucea Rosie un curs de prim ajutor.
M-am aflat de multe ori in momente de "viata sau moarte", fie ca am fost accidentata sau aproape de inec, fie ca am vazut in fata mea cum au fost raniti oameni. Datorita acestor experiente am decis ca este foarte important sa invat pasii corecti pe care trebuie sa ii fac atunci cand cineva este in pericol, dar foarte mult am invatat si despre ajutorul pe care trebuie sa il accept de la cel care il ofera in momentul de criza.
Una peste alta INFORMATIA ESTE VITALA!!
"

De asemenea, puteti urmari invitatia ei de a invata cum sa acordati primul ajutor, in cadrul emisiunii Acces Direct de pe Antena 1:

http://accesdirect.a1.ro/invitati/Maria-Dinulescu-tehnici-de-resuscitare_5443.html

Unul din instructorii de prim ajutor ai Crucii Rosii Sector 6, Alexandru Moruz a fost invitat alaturi de Maria Dinulescu in cadrul emisiunii Acces Direct de ieri 24.03.2011 pentru a sustine importanta acestor cunostinte. Mesajul lor, ca si al intregii Crucii Rosii Romane este "A sti sau a nu fi!"

Mentionam ca datorita Proiectului national standardizat in prim ajutor de baza al Crucii Rosii Romane toate cele 47 de Filiale de Cruce Rosie din Romania organizeaza cursuri de prim ajutor de baza recunoscute la nivel international.

Acest proiect a fost finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European.
Pentru a va inscrie la un curs de prim ajutor standardizat organizat de Crucea Rosie Romana, alegeti de aici filiala cea mai apropiata de dumneavoastra.

Nu uitati:
A sti sau a nu fi!

marți, 15 martie 2011

Curs de acordare a primului ajutor premedical copiilor


De la inceputul anului 2011 Crucea Rosie Sector 6 organizeaza curs de prim ajutor pentru parinti. Cursul se adreseaza acelora care au copii si vor sa stie ce sa faca in diverse situatii, atunci cand copiilor sau celor apropiati li se intampla cate ceva care le pune in pericol sanatatea sau viata.

Persoane care ar putea fi interesate:
- Parinti cu copii nou-nascuti si bebelusi varsta 0-3 ani;
- Parinti cu copii cu varste intre 3-14 ani;
- Educatoare;
- Bone/babysiter;
- Profesori;
- Lucratori in domeniul social;
- Oricine doreste sa stie cum sa actioneze pentru a acorda primul ajutor


Cursul este o versiune adaptata a cursului de prim ajutor organizat in general de Crucea Rosie Romana, cu insistenta pe manevrele efectuate la copii in situatii ca: electrocutare, inec, accident rutier, sufocare, hemoragii, plagi, entorse, luxatii, fracturi, arsuri, insolatie, intoxicatii, convulsii.

Cursul dureaza 12 ore (2 zile) si costa 150 lei pentru o persoana.

Inscrieri la:

Crucea Rosie Sector 6
021/313.14.99
crucearosie.sector.6@gmail.com
www.crucearosie6.ro


Urmatorul curs are loc in 2 – 3 aprilie 2011.

Va multumim pentru ca sprijiniti Banca de alimente!

Crucea Rosie Sector 6 Bucuresti multumeste tuturor celor ce au sprijinit si continua sa doneze Bancii de Alimente a Crucii Rosii Romane!

Acest filmulet va este dedicat, deoarece fara donatiile dumneavoastra, noi nu am putea ajuta aceste persoane vulnerabile!

Va multumim prin zambetele voluntarilor si ale oamenilor ajutati!