http://www.crucearosie6.ro
Prahova: Curs adresat jurnaliştilor privind acordarea primului ajutor
Azuga, 23 mai /Agerpres/ - Crucea Roşie Română - Filiala Sector 6 Bucureşti a organizat, în zilele de 22 şi 23 mai,
Adresat jurnaliştilor, dar şi susţinătorilor Crucii Roşii, cursul de prim ajutor a avut o durată de douăsprezece ore şi s-a finalizat cu un examen. Cei care au trecut testul au primit certificat de absolvire.
Cursanţii au fost învăţaţi să acţioneze în caz de pierderea cunoştinţei, stop cardio-respirator, hemoragii, luxaţii, entorse, arsuri, înec etc.
"Scopul cursului, printre altele, este să informăm cetăţenii asupra a ceea ce pot să facă într-o situaţie de urgenţă", a declarat Sabina Ioniţă, coordonator adjunct al Detaşamentului de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă al Filialei Sector
Potrivit acesteia, cursul îşi propune şi să "demonteze mituri" legate de acordarea primului ajutor şi să-i facă pe oameni să ajute cât mai eficient.
"În primul rând, aş vrea să vorbesc despre intoxicaţii, despre otrăvirea cu ciuperci. Nu este bine să se administreze niciun fel de lichid, nici măcar lapte sau apă, e bine să duceţi pacientul de urgenţă la spital", a spus Sabina Ioniţă.
Ea a menţionat că un alt mit este legat de convulsii. "Când un om are o criză convulsivă să nu-i muşcaţi degetele, să nu-i băgaţi degetele în gură ca să-i ţineţi limba, pentru că nu se va întâmpla nimic, va avea o simplă muşcătură, nu-şi va înghiţi limba în timpul crizelor convulsive", a arătat Ioniţă.
La rândul său, Ana Pop, voluntar
"Ne-am gândit să chemăm mai ales jurnalişti ca să facem cumva să se transmită şi mai departe decât cercul nostru, al voluntarilor Crucii Roşii, faptul că se fac cursuri de prim ajutor şi că e bine ca oamenii în general să ştie să acorde primul ajutor, pentru că salvează vieţi", a declarat Ana Pop.
Ea a precizat că proiectul în sine urmăreşte a întări capacitatea filialei, formându-i pe voluntari în ariile mandatului Crucii Roşii.
"În cadrul proiectului (...) s-au ţinut cinci cursuri pe cinci teme principale pe mandatul Crucii Roşii, acesta e al şaselea, pentru că repetă cursul de prim ajutor. (...) Acest pachet de cinci cursuri l-am transmis pe un CD tuturor filialelor, evident, cu un chestionar de evaluare şi să spună ce ar folosi în ideea ca toţi voluntarii - cei 10.000 de voluntari ai Crucii Roşii din toată ţara - să aibă formare de bază unitară, standardizată", a mai spus Ana Pop.
Cursul de pregătire în acordarea primului ajutor premedical a fost organizat în cadrul proiectului "Dezvoltarea voluntariatului - o investiţie pe termen lung", cofinanţat prin Programul MATRA KAP Grants al Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos în România.
Crucea Roşie Română are o tradiţie neîntreruptă de peste 130 de ani în acordarea primului ajutor şi în pregătirea voluntarilor. AGERPRES /(Iulia Petre)